Spędźmy ten dzień inaczej

Udostępnij na:

„Ziemniaczane inspiracje”

5 września bartoszycki plac konstytucji 3 Maja zamienił się w kuchnię, tym razem pełną ziemniaczanych potraw , a to za sprawą organizowanego w tym dniu konkursu Kulinarnego Dziedzictwa Regionu Bartoszyckiego ,, Ziemniaczane Inspiracje’’. Już po raz czwarty mieszkańcy Bartoszyc i okolic mieli okazję po pierwsze skosztować, po drugie zobaczyć jak należy przyrządzać dany specjał.
Oprócz konkursu kulinarnego na placu odbyły się jeszcze konkursy dla naszych mieszkańców, dorosłych i dzieci, a wspaniałe nagrody ufundowane przez lokalnych przedsiębiorców motywowały do uczestnictwa w konkursach. Oprawę artystyczną imprezy stanowiły w tym roku m.in. występy Sylwii Sosnowskiej, kapeli podwórkowej ,,Barty’’, grupy tańca regionalnego , ,Saga’’. Gwiazdami tegorocznego święta kulinarnego były Dariusz Gnatowski – popularny boczek z serialu ,, Świat według Kiepskich’’ oraz zespół muzyki disco polo MIG. Projekt na stworzenie konkursu kulinarnego narodził się już w 2006 roku, a jego pomysłodawczynią była nasza mieszkanka – pani Maria Drozdowska, również wielokrotna uczestniczka konkursu. Wydział Promocji i Rozwoju Lokalnego Urzędu Miasta Bartoszyce podjął inicjatywę i tak udało się zorganizować konkurs kulinarny, który trwa do dziś.

Laureatami konkursu zostali:

Restauracje
I miejsce, Hotel ,,Bartis’’– Kotlet ziemniaczany z sosem borowikowym
II miejsce, Restauracja ,,Zacisze’’ – Placek rolnika z farszem ziemniaczanym
III miejsce, Restauracja ,,Kamyk’’ – Zapiekanka ziemniaczana graten
Wyróżnienie:
,,Dworek Dębówko’’ – Przekładaniec warmiński z sosem tzatzyki i sosem grzybowym
Zespół pałacowy w Galinach – Placek ziemniaczany z łososiem jako przystawka, Zapiekanka ziemniaczana jako danie główne.

Kategoria mieszkańcy
I miejsca – Ziemniaczane żaglówki , Krystyny Kondrat
II miejsce – Pączek ziemniaczany, Kamil Węgrzyn
III Miejsce – Kotlet ziemniaczany z nadzieniem z marchwi i sernik z kminkiem, Zofia Pęczkowska
Wyróżnienia:
Sałatka ziemniaczana, chleb ziemniaczany ze smalczykiem, Bogumiła Metz
Bliny wileńskie z pomaczką, Bogdan Gomoła
Piróg z cynamonem, ziemniak faszerowany, placek w sosie grzybowy, Teresa Iwanowicz

 

„Święto Naleśnika”

W dniu 13.09.2009r. na Placu Konstytucji 3 Maja odbyła się trzecia już edycja przedsięwzięcia organizowanego w ramach „Kulinarnego Dziedzictwa Regionu Bartoszyckiego”. W tym roku festyn odbywał się pod hasłem „Święto Naleśnika z Nadzieniem”. Tradycyjnie już konkurs odbywał się w dwóch kategoriach:

Mieszkańcy, którzy pragnęli podzielić się swoimi zdolnościami i tradycjami kulinarnymi w zakresie przygotowywania naleśników, a byli to: Maria Drozdowska pomysłodawczyni całego przedsięwzięcia, Stanisława Hucik oraz Bożena Kwiatkowska

Restauratorzy i hotelarze – osoby zawodowo zajmujące się gotowaniem w składzie „Dworek Dębówko”, „Klub Joker”, „Fabryka Pizzy”, Restauracja „Kamyk”.

Imprezie towarzyszyły różne konkursy zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych, m.in. konkurs plastyczny oraz konkurs na najładniejszą rzeźbę z masy solnej i najciekawszy wierszyk dla dzieci; konkursy na ubijanie piany z białka na czas, konkurs polegający na podrzucaniu naleśnika na patelni czy przesiewanie mąki przez sitko.

Oprawę artystyczną imprezy stanowiły: występ Sylwii Sosnowskiej i Henryki Wiśniewskiej oraz dziewcząt z zespołu „Rosenthal” i „Sępopolskich Warmianek”. Największe jednak zainteresowanie wzbudził program artystyczny w wykonaniu aktorów z teatru Nikoli z Krakowa.

Impreza tradycyjnie cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem mieszkańców naszego miasta i osób gościnnie przebywających w Bartoszycach. Każdy z obecnych mógł skosztować przepysznych naleśników w wykonaniu uczestników festynu. Zapraszamy wszystkich do uczestnictwa w imprezie za rok.

Laureatami konkursu zostali:

W kategorii restauratorzy:

I Miejsce Restauracja „Kamyk”
II Miejsce „Fabryka Pizzy’’
III Miejsce „Klub Joker”
Wyróżnienie:
Dworek „Dębówko”

W kategorii osób indywidualnych:

I Miejsce – Stanisława Hucik
II Miejsce – Bożena Kwiatkowska
III Miejsce – Maria Drozdowska

Indywidualne Mistrzostwa Europy Strong Man w Bartoszycach.

W Bartoszycach na Stadionie Miejskim im. Kazimierza Górskiego w dniach 4-5 lipca 2009 r. odbyły się Indywidualne Mistrzostwa Europy STRONG MAN. Mieszkańcy naszego miasta mogli zobaczyć w akcji najsilniejszych z całej Europy. Pierwszego dnia w sobotę odbyła się konferencja prasowa z udziałem mediów, zawodników i Burmistrza Miasta Bartoszyce. W sobotę w eliminacjach wzięło udział dwunastu zawodników, rozegranych zostało pięć konkurencji: przysiad, martwy ciąg, walizki, wyciskanie sztangi, spacer buszmena. Największe emocje wzbudziła konkurencja w wyciskaniu i podrzucie. Bohaterem tej konkurencji został Krzysztof Radzikowski, który przy okazji ustanowił nowy rekord Polski – wycisnął bowiem 240 kg. Ostatecznie po pierwszym dniu zmagań z zawodami pożegnać się musieli Kirchbaum, Trimpl, Votter oraz Rosjanin Karlamow.

W finale najlepszym okazał się znów Mariusz Pudzianowski. Zawody rozpoczęły się od niesamowicie ciężkiej wiązanej konkurencji ,trzeba było bowiem umieścić na podeście beczki, następnie przez 20 metrów przenieść walizki i na koniec przydźwigać Jok. Kolejna konkurencje to: wyciskanie 140-kilogramowej belki, uchwyt Herkulesa, martwy ciąg, spacer drwala ze 185-kilogramową walizką oraz schody. „Dominator” z każdą konkurencją powiększał swoją przewagę nad przeciwnikami. W rezultacie z wynikiem 45,5 pkt. wygrał zawody. Należy wspomnieć, że w turnieju uczestniczył między innymi Anglik Mark Felix, czwarty z listy najsilniejszych z 2006 w Chinach. W mistrzostwach niestety nie mógł uczestniczyć z powodu kontuzji Terry Hollands z Anglii, drugi Vice Mistrz Świata z 2007. Zmaganiom siłaczy pierwszego dnia towarzyszył występ Zespołu Orkiestry Dętej z Iławy, natomiast w niedzielę podczas przerw czas uprzyjemniał pokaz Mistrzyń Polski czeerliderek z Olsztyna.

Tak wyglądała klasyfikacja końcowa:

  1. Mariusz Pudzianowski
  2. Krzysztof Radzikowski
  3. Mateusz Baron
  4. Grzegorz Szymański
  5. Rafał Kobylarz
  6. Tomasz Kowal
  7. Mark Felix
  8. Ravis

Choć pierwszego dnia pogoda spłatała małego psikusa, ponieważ przez chwilę padał deszcz to drugiego dnia widzów już od rana przywitała fantastyczna aura i tak zostało już do końca Mistrzostw. Podczas imprezy nie zabrakło również innych atrakcji. Bowiem w sobotni wieczór wystąpił zespół BOYS, a wcześniej zaśpiewały dziewczyny z grupy NANA. Nie zabrakło również stoisk gastronomicznych, przy których każdy mógł wygodnie usiąść i zjeść.
Relacje z zawodów będzie można obejrzeć w telewizji TVN: 18 lipca eliminacje, natomiast 25 lipca finał.

„Święto Pieroga”

W dniu 7.09.2008r. na Placu Konstytucji 3 Maja odbyło się kolejne przedsięwzięcie organizowane w ramach ,,Kulinarnego Dziedzictwa Regionu Bartoszyckiego’’.

,,Święto Pieroga’’ cieszyło się dużym zainteresowaniem wśród mieszkańców miasta, regionu bartoszyckiego, a także wśród turystów, którzy w tym czasie odwiedzili nasze miasto.

Inicjatorką kulinarnych wydarzeń, które odbywają się w ramach ,,Kulinarnego Dziedzictwa Regionu Bartoszyckiego” jest jedna z naszych mieszkanek- Pani Maria Drozdowska. To tylko kolejny dowód na to, że samorząd lokalny reaguje na pomysły, inicjatywy naszych mieszkańców i wciela je w życie w zależności od możliwości finansowych.

Organizatorem ,,Święta Pieroga” był Wydział Promocji i Rozwoju Lokalnego Urzędu Miasta Bartoszyce. Celem konkursu, bo ,,Święto Pieroga” to także konkurs, było przede wszystkim promowanie tradycji kulinarnych wywodzących się z różnych kultur i wspólnot narodowościowych; popularyzowanie dziedzictwa kulinarnego wśród mieszkańców miasta; rozbudzenie inicjatywy i pomysłowości uczestników konkursu poprzez prezentację wyrobów, a także integracja mieszkańców różnych narodowości zamieszkujących region bartoszycki.

W konkursie udział wzięły 2 grupy uczestników:

mieszkańcy, którzy pragnęli podzielić się swoimi zdolnościami i tradycjami kulinarnymi w zakresie przygotowywania pierogów oraz
restauratorzy i hotelarze– osoby zawodowo zajmujące się gotowaniem.
Uczestnicy konkursu zobowiązani byli do przygotowania pierogów wg tradycji rodzinnego domu na specjalnie przygotowanych stanowiskach oraz ciekawego i oryginalnego przedstawienia gotowego produktu.

W wyborze na najsmaczniejszego pieroga udział wzięli także mieszkańcy, którzy składali swoje typy na najlepsze pierogi.

W kategorii ,,mieszkańcy” wybrano:
1) Panią Małgorzatę Nowakowską
2) Panią Marię Drozdowską
Równorzędnie potraktowano Panie Hannę Warchołę oraz Janinę Chadałę.
W kategorii ,,restauratorzy” wybrano:
1) Restaurację ,,Zacisze”
2) Restaurację ,,U Świętego Mikołaja”
Równorzędne noty przyznano Hotelowi ,,Bartis” oraz Barowi ,,Kebab”.

Z kolei 5-osobowe jury pod przewodnictwem Pani Danuty Binkul wyłoniła zwycięzców:

a) w kategorii (mieszkańcy)
I miejsce- Pani Hanna Warchoła
II miesce- Pani Małgorzata Nowakowska
III miejsce-Pani Janina Chadała
wyróżnienie otrzymała Pani Maria Drozdowska.
b) w kategorii (restauratorzy, hotele)
I miejsce- Restauracja ,,Zacisze”
II miejsce- Restauracja ,,U Św. Mikołaja”
III miejsce- Hotel ,,Bartis”
wyróżnienie otrzymał Bar ,,Kebab”.

Imprezie towarzyszyły różne konkursy zarówno dla dzieci, młodzieży, jak i osób dorosłych, m.in. konkurs plastyczny oraz układania puzzli o pierogu dla dzieci; konkursy na wyrobienie ciasta na czas, rozwałkowanie ciasta, wykraiwanie krążków na czas, czy też lepienie pierogów z farszem owocowym oraz karmienie pierogami mężów przez żony z zamkniętymi oczami na czas, itp.
Oprawę artystyczną imprezy stanowiły: występ Sylwii Sosnowskiej, zespołu ,,Białe Gołąbki”, występ Pani Genowefy Wojtkiewicz oraz Henryki Wiśniewskiej. Imprezę poprowadzili: Katarzyna Basak oraz Krzysztof Kowalski.

Impreza cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem a żar lejący się z nieba tylko dopingował uczestników do działania. Mamy nadzieję, iż kolejne przedsięwzięcia zachęcą do udziału szersze grono naszych mieszkańców.

„Święto Blina”

W dniu 7 października 2008 na Placu Konstytucji 3 Maja odbył się festyn pod nazwą „Święto Blina’’ zorganizowany przez Urząd Miasta w ramach Kulinarnego Dziedzictwa Regionu Bartoszyckiego. Przedsięwzięcie było pierwszym krokiem na drodze do wylansowania produktu lokalnego. Impreza zgromadziła mieszkańców powiatu bartoszyckiego, którzy pomimo zmiennej aury licznie uczestniczyli w obchodach święta. Festynowi prowadzonemu przez Katarzynę Basak oraz gościnnie- Krzysztofa Kowalskiego towarzyszyły liczne konkursy. Celem wydarzenia było promowanie regionalnych tradycji kulinarnych wywodzących się z różnych kultur i wspólnot narodowościowych; popularyzowanie dziedzictwa kulinarnego wśród mieszkańców miasta; rozbudzenie inicjatywy i pomysłowości uczestników konkursu poprzez prezentację wyrobów; integracja mieszkańców różnych narodowości zamieszkujących region bartoszycki.

W konkursie udział wzięły dwie kategorie uczestników:

  • mieszkańcy, którzy chcieli się podzielić swoimi zdolnościami i tradycjami kulinarnymi w zakresie wypieku blinów,
  • osoby zawodowo zajmujące się gotowaniem, reprezentujący bartoszyckie restauracje i hotele.

Uczestnicy byli zobowiązani do wypieku blinów według tradycji rodzinnego domu na specjalnie przygotowanych stanowiskach oraz ciekawego i oryginalnego przedstawienia gotowego produktu.
W konkursie udział wzięło pięcioro mieszkańców oraz dwa hotele i dwie restauracje. Nad przebiegiem konkursu czuwała Komisja Konkursowa pod przewodnictwem Pani Danuty Binkul powołana przez organizatorów.