Spędźmy ten dzień inaczej
„Ziemniaczane inspiracje”
5 września bartoszycki plac konstytucji 3 Maja zamienił się w kuchnię, tym razem pełną ziemniaczanych potraw , a to za sprawą organizowanego w tym dniu konkursu Kulinarnego Dziedzictwa Regionu Bartoszyckiego ,, Ziemniaczane Inspiracje’’. Już po raz czwarty mieszkańcy Bartoszyc i okolic mieli okazję po pierwsze skosztować, po drugie zobaczyć jak należy przyrządzać dany specjał.
Oprócz konkursu kulinarnego na placu odbyły się jeszcze konkursy dla naszych mieszkańców, dorosłych i dzieci, a wspaniałe nagrody ufundowane przez lokalnych przedsiębiorców motywowały do uczestnictwa w konkursach. Oprawę artystyczną imprezy stanowiły w tym roku m.in. występy Sylwii Sosnowskiej, kapeli podwórkowej ,,Barty’’, grupy tańca regionalnego , ,Saga’’. Gwiazdami tegorocznego święta kulinarnego były Dariusz Gnatowski – popularny boczek z serialu ,, Świat według Kiepskich’’ oraz zespół muzyki disco polo MIG. Projekt na stworzenie konkursu kulinarnego narodził się już w 2006 roku, a jego pomysłodawczynią była nasza mieszkanka – pani Maria Drozdowska, również wielokrotna uczestniczka konkursu. Wydział Promocji i Rozwoju Lokalnego Urzędu Miasta Bartoszyce podjął inicjatywę i tak udało się zorganizować konkurs kulinarny, który trwa do dziś.
Laureatami konkursu zostali:
Restauracje
I miejsce, Hotel ,,Bartis’’– Kotlet ziemniaczany z sosem borowikowym
II miejsce, Restauracja ,,Zacisze’’ – Placek rolnika z farszem ziemniaczanym
III miejsce, Restauracja ,,Kamyk’’ – Zapiekanka ziemniaczana graten
Wyróżnienie:
,,Dworek Dębówko’’ – Przekładaniec warmiński z sosem tzatzyki i sosem grzybowym
Zespół pałacowy w Galinach – Placek ziemniaczany z łososiem jako przystawka, Zapiekanka ziemniaczana jako danie główne.
Kategoria mieszkańcy
I miejsca – Ziemniaczane żaglówki , Krystyny Kondrat
II miejsce – Pączek ziemniaczany, Kamil Węgrzyn
III Miejsce – Kotlet ziemniaczany z nadzieniem z marchwi i sernik z kminkiem, Zofia Pęczkowska
Wyróżnienia:
Sałatka ziemniaczana, chleb ziemniaczany ze smalczykiem, Bogumiła Metz
Bliny wileńskie z pomaczką, Bogdan Gomoła
Piróg z cynamonem, ziemniak faszerowany, placek w sosie grzybowy, Teresa Iwanowicz
„Święto Naleśnika”
W dniu 13.09.2009r. na Placu Konstytucji 3 Maja odbyła się trzecia już edycja przedsięwzięcia organizowanego w ramach „Kulinarnego Dziedzictwa Regionu Bartoszyckiego”. W tym roku festyn odbywał się pod hasłem „Święto Naleśnika z Nadzieniem”. Tradycyjnie już konkurs odbywał się w dwóch kategoriach:
Mieszkańcy, którzy pragnęli podzielić się swoimi zdolnościami i tradycjami kulinarnymi w zakresie przygotowywania naleśników, a byli to: Maria Drozdowska pomysłodawczyni całego przedsięwzięcia, Stanisława Hucik oraz Bożena Kwiatkowska
Restauratorzy i hotelarze – osoby zawodowo zajmujące się gotowaniem w składzie „Dworek Dębówko”, „Klub Joker”, „Fabryka Pizzy”, Restauracja „Kamyk”.
Imprezie towarzyszyły różne konkursy zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych, m.in. konkurs plastyczny oraz konkurs na najładniejszą rzeźbę z masy solnej i najciekawszy wierszyk dla dzieci; konkursy na ubijanie piany z białka na czas, konkurs polegający na podrzucaniu naleśnika na patelni czy przesiewanie mąki przez sitko.
Oprawę artystyczną imprezy stanowiły: występ Sylwii Sosnowskiej i Henryki Wiśniewskiej oraz dziewcząt z zespołu „Rosenthal” i „Sępopolskich Warmianek”. Największe jednak zainteresowanie wzbudził program artystyczny w wykonaniu aktorów z teatru Nikoli z Krakowa.
Impreza tradycyjnie cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem mieszkańców naszego miasta i osób gościnnie przebywających w Bartoszycach. Każdy z obecnych mógł skosztować przepysznych naleśników w wykonaniu uczestników festynu. Zapraszamy wszystkich do uczestnictwa w imprezie za rok.
Laureatami konkursu zostali:
W kategorii restauratorzy:
I Miejsce Restauracja „Kamyk”
II Miejsce „Fabryka Pizzy’’
III Miejsce „Klub Joker”
Wyróżnienie:
Dworek „Dębówko”
W kategorii osób indywidualnych:
I Miejsce – Stanisława Hucik
II Miejsce – Bożena Kwiatkowska
III Miejsce – Maria Drozdowska
Indywidualne Mistrzostwa Europy Strong Man w Bartoszycach.
W Bartoszycach na Stadionie Miejskim im. Kazimierza Górskiego w dniach 4-5 lipca 2009 r. odbyły się Indywidualne Mistrzostwa Europy STRONG MAN. Mieszkańcy naszego miasta mogli zobaczyć w akcji najsilniejszych z całej Europy. Pierwszego dnia w sobotę odbyła się konferencja prasowa z udziałem mediów, zawodników i Burmistrza Miasta Bartoszyce. W sobotę w eliminacjach wzięło udział dwunastu zawodników, rozegranych zostało pięć konkurencji: przysiad, martwy ciąg, walizki, wyciskanie sztangi, spacer buszmena. Największe emocje wzbudziła konkurencja w wyciskaniu i podrzucie. Bohaterem tej konkurencji został Krzysztof Radzikowski, który przy okazji ustanowił nowy rekord Polski – wycisnął bowiem 240 kg. Ostatecznie po pierwszym dniu zmagań z zawodami pożegnać się musieli Kirchbaum, Trimpl, Votter oraz Rosjanin Karlamow.
W finale najlepszym okazał się znów Mariusz Pudzianowski. Zawody rozpoczęły się od niesamowicie ciężkiej wiązanej konkurencji ,trzeba było bowiem umieścić na podeście beczki, następnie przez 20 metrów przenieść walizki i na koniec przydźwigać Jok. Kolejna konkurencje to: wyciskanie 140-kilogramowej belki, uchwyt Herkulesa, martwy ciąg, spacer drwala ze 185-kilogramową walizką oraz schody. „Dominator” z każdą konkurencją powiększał swoją przewagę nad przeciwnikami. W rezultacie z wynikiem 45,5 pkt. wygrał zawody. Należy wspomnieć, że w turnieju uczestniczył między innymi Anglik Mark Felix, czwarty z listy najsilniejszych z 2006 w Chinach. W mistrzostwach niestety nie mógł uczestniczyć z powodu kontuzji Terry Hollands z Anglii, drugi Vice Mistrz Świata z 2007. Zmaganiom siłaczy pierwszego dnia towarzyszył występ Zespołu Orkiestry Dętej z Iławy, natomiast w niedzielę podczas przerw czas uprzyjemniał pokaz Mistrzyń Polski czeerliderek z Olsztyna.
Tak wyglądała klasyfikacja końcowa:
- Mariusz Pudzianowski
- Krzysztof Radzikowski
- Mateusz Baron
- Grzegorz Szymański
- Rafał Kobylarz
- Tomasz Kowal
- Mark Felix
- Ravis
Choć pierwszego dnia pogoda spłatała małego psikusa, ponieważ przez chwilę padał deszcz to drugiego dnia widzów już od rana przywitała fantastyczna aura i tak zostało już do końca Mistrzostw. Podczas imprezy nie zabrakło również innych atrakcji. Bowiem w sobotni wieczór wystąpił zespół BOYS, a wcześniej zaśpiewały dziewczyny z grupy NANA. Nie zabrakło również stoisk gastronomicznych, przy których każdy mógł wygodnie usiąść i zjeść.
Relacje z zawodów będzie można obejrzeć w telewizji TVN: 18 lipca eliminacje, natomiast 25 lipca finał.
„Święto Pieroga”
W dniu 7.09.2008r. na Placu Konstytucji 3 Maja odbyło się kolejne przedsięwzięcie organizowane w ramach ,,Kulinarnego Dziedzictwa Regionu Bartoszyckiego’’.
,,Święto Pieroga’’ cieszyło się dużym zainteresowaniem wśród mieszkańców miasta, regionu bartoszyckiego, a także wśród turystów, którzy w tym czasie odwiedzili nasze miasto.
Inicjatorką kulinarnych wydarzeń, które odbywają się w ramach ,,Kulinarnego Dziedzictwa Regionu Bartoszyckiego” jest jedna z naszych mieszkanek- Pani Maria Drozdowska. To tylko kolejny dowód na to, że samorząd lokalny reaguje na pomysły, inicjatywy naszych mieszkańców i wciela je w życie w zależności od możliwości finansowych.
Organizatorem ,,Święta Pieroga” był Wydział Promocji i Rozwoju Lokalnego Urzędu Miasta Bartoszyce. Celem konkursu, bo ,,Święto Pieroga” to także konkurs, było przede wszystkim promowanie tradycji kulinarnych wywodzących się z różnych kultur i wspólnot narodowościowych; popularyzowanie dziedzictwa kulinarnego wśród mieszkańców miasta; rozbudzenie inicjatywy i pomysłowości uczestników konkursu poprzez prezentację wyrobów, a także integracja mieszkańców różnych narodowości zamieszkujących region bartoszycki.
W konkursie udział wzięły 2 grupy uczestników:
mieszkańcy, którzy pragnęli podzielić się swoimi zdolnościami i tradycjami kulinarnymi w zakresie przygotowywania pierogów oraz
restauratorzy i hotelarze– osoby zawodowo zajmujące się gotowaniem.
Uczestnicy konkursu zobowiązani byli do przygotowania pierogów wg tradycji rodzinnego domu na specjalnie przygotowanych stanowiskach oraz ciekawego i oryginalnego przedstawienia gotowego produktu.
W wyborze na najsmaczniejszego pieroga udział wzięli także mieszkańcy, którzy składali swoje typy na najlepsze pierogi.
W kategorii ,,mieszkańcy” wybrano:
1) Panią Małgorzatę Nowakowską
2) Panią Marię Drozdowską
Równorzędnie potraktowano Panie Hannę Warchołę oraz Janinę Chadałę.
W kategorii ,,restauratorzy” wybrano:
1) Restaurację ,,Zacisze”
2) Restaurację ,,U Świętego Mikołaja”
Równorzędne noty przyznano Hotelowi ,,Bartis” oraz Barowi ,,Kebab”.
Z kolei 5-osobowe jury pod przewodnictwem Pani Danuty Binkul wyłoniła zwycięzców:
a) w kategorii (mieszkańcy)
I miejsce- Pani Hanna Warchoła
II miesce- Pani Małgorzata Nowakowska
III miejsce-Pani Janina Chadała
wyróżnienie otrzymała Pani Maria Drozdowska.
b) w kategorii (restauratorzy, hotele)
I miejsce- Restauracja ,,Zacisze”
II miejsce- Restauracja ,,U Św. Mikołaja”
III miejsce- Hotel ,,Bartis”
wyróżnienie otrzymał Bar ,,Kebab”.
Imprezie towarzyszyły różne konkursy zarówno dla dzieci, młodzieży, jak i osób dorosłych, m.in. konkurs plastyczny oraz układania puzzli o pierogu dla dzieci; konkursy na wyrobienie ciasta na czas, rozwałkowanie ciasta, wykraiwanie krążków na czas, czy też lepienie pierogów z farszem owocowym oraz karmienie pierogami mężów przez żony z zamkniętymi oczami na czas, itp.
Oprawę artystyczną imprezy stanowiły: występ Sylwii Sosnowskiej, zespołu ,,Białe Gołąbki”, występ Pani Genowefy Wojtkiewicz oraz Henryki Wiśniewskiej. Imprezę poprowadzili: Katarzyna Basak oraz Krzysztof Kowalski.
Impreza cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem a żar lejący się z nieba tylko dopingował uczestników do działania. Mamy nadzieję, iż kolejne przedsięwzięcia zachęcą do udziału szersze grono naszych mieszkańców.
„Święto Blina”
W dniu 7 października 2008 na Placu Konstytucji 3 Maja odbył się festyn pod nazwą „Święto Blina’’ zorganizowany przez Urząd Miasta w ramach Kulinarnego Dziedzictwa Regionu Bartoszyckiego. Przedsięwzięcie było pierwszym krokiem na drodze do wylansowania produktu lokalnego. Impreza zgromadziła mieszkańców powiatu bartoszyckiego, którzy pomimo zmiennej aury licznie uczestniczyli w obchodach święta. Festynowi prowadzonemu przez Katarzynę Basak oraz gościnnie- Krzysztofa Kowalskiego towarzyszyły liczne konkursy. Celem wydarzenia było promowanie regionalnych tradycji kulinarnych wywodzących się z różnych kultur i wspólnot narodowościowych; popularyzowanie dziedzictwa kulinarnego wśród mieszkańców miasta; rozbudzenie inicjatywy i pomysłowości uczestników konkursu poprzez prezentację wyrobów; integracja mieszkańców różnych narodowości zamieszkujących region bartoszycki.
W konkursie udział wzięły dwie kategorie uczestników:
- mieszkańcy, którzy chcieli się podzielić swoimi zdolnościami i tradycjami kulinarnymi w zakresie wypieku blinów,
- osoby zawodowo zajmujące się gotowaniem, reprezentujący bartoszyckie restauracje i hotele.
Uczestnicy byli zobowiązani do wypieku blinów według tradycji rodzinnego domu na specjalnie przygotowanych stanowiskach oraz ciekawego i oryginalnego przedstawienia gotowego produktu.
W konkursie udział wzięło pięcioro mieszkańców oraz dwa hotele i dwie restauracje. Nad przebiegiem konkursu czuwała Komisja Konkursowa pod przewodnictwem Pani Danuty Binkul powołana przez organizatorów.