News

Powiatowy Lekarz Weterynarii Informuje
23.10.2020
OBSZAR OBJĘTY OGRANICZENIAMI (CZERWONY)
OBSZAR ZAGROŻENIA (NIEBIESKI)
W gospodarstwach w których utrzymywana jest trzoda chlewna
NAKAZUJE SIĘ:
- Utrzymywanie świń:
- w sposób wykluczający kontakt ze zwierzętami wolno żyjącymi i ze zwierzętami domowymi,
- w odrębnych, zamkniętychpomieszczeniach, w których są utrzymywane tylko świnie, mających oddzielne wejścia oraz niemających bezpośredniego przejścia do innych pomieszczeń, w których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne;
- Sporządzenie przez posiadacza świń spisu posiadanych świń, z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki, oraz bieżące aktualizowanie tego spisu;
- Karmienie świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących oraz domowych;
- Wyłożenie mat dezynfekcyjnych odpowiednio przed:
- wejściami i wyjściami do iz gospodarstwa, oraz przed budynkami w których utrzymywane są świnie, przy czym szerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość danego wejścia lub wyjścia, a długość nie mniejsza niż metr;
- wjazdami i wyjazdami z gospodarstwa, przy czymszerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość danego wjazdu lub wyjazdu, a długość nie mniejsza niż obwód największego koła środka transportu wjeżdżającego na teren gospodarstwa;
- a także stałe utrzymanie tych mat w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego;
- Wykonywanie czynności związanych z obsługą świń wyłącznie przez osoby, które wykonują te czynności tylko w danym gospodarstwie;
- Stosowanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń, przed rozpoczęciem tych czynności, środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się afrykańskiego pomoru świń, w tym mycie i odkażanie rąk oraz oczyszczenie i odkażanie obuwia;
- Bieżące oczyszczanie i odkażanie narzędzi oraz sprzętu wykorzystywanych do obsługi świń;
- Używanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeznaczonego wyłącznie do tych czynności;
- Prowadzenie rejestru środków transportu do przewozu świń, paszy oraz produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego;
- Uniemożliwienie osobom postronnym wchodzenia do budynków, w których są utrzymywane świnie;
- Wdrożenie programu monitorowania gryzoni
ZAKAZUJE SIĘ:
- Karmienia świń zielonką lub ziarnem pochodzącymi z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba że to ziarno poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa afrykańskiego pomoru świń lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 30 dni przed podaniem świniom;
- Wykorzystywanie w pomieszczeniach, w których są utrzymywane świnie, słomy na ściółkę dla zwierząt pochodzącej z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba że tę słomę poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa afrykańskiego pomoru świń lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 90 dni przed jej wykorzystaniem.
- Wnoszenia i wywożenia na teren gospodarstwa, w którym utrzymywane są świnie, zwłok dzików, tusz dzików, części dzików i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, pochodzących z dzików oraz materiałów i przedmiotów, które mogły zostać skażone wirusem afrykańskiego pomoru świń;
- Wykonywania czynności związanych z obsługą świń przez osoby, które w ciągu ostatnich 72 godzin uczestniczyły w polowaniu na zwierzęta łowne lub odłowie takich zwierząt.